Coaching

Oxfordi sõnaraamat defineerib verbi “coach” kui “juhendama, treenima, suunavaid vihjeid andma, vajaliku informatsiooniga varustama”.

Inimene, kes osaleb coachingus, ei saa teadmisi coach’illt, vaid leiab need iseendast. Coachingu protsess võib käivitada inimese sisemise jõu ja inimene suudab tänu sellele toimida parimal võimalikul viisil.

Levinumad võimalused coachingu kasutamiseks töökohas:

  • personali motiveerimine ja hindamine,
  • delegeerimine ja ülesande täitmine,
  • probleemi lahendamine,
  • suhteprobleemid,
  • meeskonna loomine,
  • planeerimine ja kokkuvõtete tegemine,
  • meeskonna arendamine.
  • meeskonnatöö.

Coaching annab võimaluse muutusteks, milleks võivad olla:

  • teadlikkuse tõus ning jõustatus,
  • esialgse probleemi lahendamine (s.h. probleemi mõistmine ja sellest ülevaate saamine; aktsepteerimine; tegevussuundade ja sammude leidmine),
  • teadmiste ja oskuste omandamine, mis aitavad tulevikus sarnase kogemusega toime tulla,
  • võimalus ennast paremini tundma õppida ning aitab mõista ja näha oma soove ning arenguvõimalusi,
  • aktiveeruvad isiklikud ressursid, mida on võimalik kasutada probleemi lahendamiseks,
  • võimalus leida üles oma sisemised ressursid ja kasutamata potentsiaal,
  • läbi isiklike taipamiste on võimalus avastada oma sisemist tarkust, mis omakorda aitab paremini toime tulla määramatusega ning muutustega.

Coachingu eesmärk on inimeste eneseusu tõstmine, sõltumata ülesandest või teemast.

Coachingu protsessis käsitlevate teemade lahendus on mõjutatud inimese meeleseisundist ja hoiakutest ning tema teadmistest ja kogemustest. Coachimine pakub alternatiivseid viise teadlikkust suurendada ning tõstab esile keha ja meele ainulaadsed omadused.

Kompetentsid

Inimesed on omavahelises tihedas seoses, mõjutades pidevalt oma käitumisega teisi ning olles ise teiste inimeste mõju all.

Süsteemne lähenemine coach’ingus toetab tegevusi, kus tuleb arvesse võtta, et kõik mõjutavad kõiki ning alati ei ole võimalik aru saada, millest saab alguse mõni mittetoimiv käitumismall.

  • Oma töös kõiki neid nüansse silmas pidades, loon muutusi läbi laiema pildi tajumise ning fookuse hoidmise oskuse.

Ebaselge olukorra alahoidmist mõjutavad enamasti paljud erinevad süsteemi osapooled.

  • Oma töös olen teadlik, et süsteemne lähenemine võtab arvesse inimeste omavahelises suhtlemises esinevaid seaduspärasused. Sageli ei ole tekkinud olukord seotud niivõrd üksikisiku oskuste ja omaduste, vaid pigem faktiga, et tervik on alati olulisem ja tugevam kui üksikindiviid.

Klienditöös lahendusi leides kasutan erinevaid tasandied.

  • Olen teadlik, et tulemus ei pruugi olla ootuspärane ja püsiv. Kui muutused toimuvad vaid alumisel tasandil on sageli saavutatu ajutine ja ei pruugi välja viia eesmärgini jõudmiseni.

Coach’ina olen enamasti eemalseisja positsioonil, jälgides vestlust ja selle konteksti ning lastes lahti konkreetset sisu eeldava tulemuseni jõudmisest.

Kuulan neutraalse vaatleja seisukohalt, tajudes vestlust kui tervikut ning jättes kõrvale kõik eeldused ja piiratud järeldused. Provokatiivsete küsimuste esitamine on samuti vahel vajalik, kuid sellisel juhul selgitan, miks küsimus esitatakse. Seda tehes näitan üles austust kliendi vastu ja hoian ära pingestatud vastupanu tekkimise.

Toetan coach ’ina kliendil teadlikuks saamist ja oma küsimustele tähenduste leidmist. Seeläbi soodustan tema mõtete ning unistuste elluviimist. Aitan disainida kliendi isiklikku arengut selliselt, et loovus ja taipamised tulevad tema enda poolt. Aitan tuua tema ellu uue vaatenurga ning läbi minna “surnud punktist”, kus mõtted ja protsess on ummikusse jooksnud. Aitan kliendil muuta oma vaatenurki probleemile ja seeläbi soodustada tema enda lahenduste ja taipamiste leidmist.

Konstellatsioon

Konstellatsioon on meetod, mille abil tuuakse nähtavale alateadlikud seosed ja varjul olevad teadvustamata suhete dünaamikad.

Lahendusele orienteeritud konstellatsioon toob mõistmise ja sisemise selguse, mis võimaldab näha olukordi enda ümber teise pilguga ja annab võimaluse lahenduste leidmiseks ning pinge maandamiseks. Konstellatsiooni jooksul tuuakse nähtavale dünaamikad ja süsteemid, mis mõjutavad meie igapäevaseid tegevusi ning suhteid.

Protsessi eesmärgiks ei ole probleemidest vabanemine ja elu-saatuse muutmine vaid võimaluste leidmine, mis aitab luua muutust emotsioonides, tunnetes ja käitumises

Konstellatsioon (e. skulptureerimine) :

· aitab näha ja tuvastada alateadlikke süsteemseid seoseid ning piiranguid, mis on meid ühte või teise olukorda pannud,

· aitab teadvustada, kuidas me neist sõltume,

· võimaldab tuvastada alateadlikke dünaamikaid, mis tekitavad meile väljakutseid ning takistavad kasvu- ja õppimisvõimalusi.

Võta minuga julgelt ühendust!

Kontakt

eidi.aidla@gmail.com

+372 56 833 668

    Scroll to Top